Salamasuojauksen rakenneosien testaus

Standardinmukainen salamasuojauksen rakenneosien testaus

  • Metalliset liitäntä- ja rakenneosat kuten liittimet, kiinnitys- ja laajennuskappaleet sekä potentiaalintasauskiskot salamasuojausjärjestelmissä pitää testata standardin EN 50164-1 "Salamasuojauksen rakenneosat – osan 1: Vaatimukset liitosrakenneosille" mukaan. Mainitussa testausstandardissa on määritetty tarkkaan testaussäännöt.
  • Salamasuojauksen rakenneosat on luokiteltava niiden salamavirtakestoisuuden mukaan: Luokka H suurelle kuormitukselle / 100 kA, 50 As, 2,5 MA²s salamavirta ja luokka N normaalille kuormitukselle / 50 kA, 25 As, 0,63 MA²s salamavirta.
  • Ennen salamavirtakuormitusta vaaditaan käsittely/vanhentaminen suolasumulla ja kostealla rikkipitoisella ilmaseoksella. Erikoistapauksissa kupariseoksesta valmistetuille rakenneosille, joissa kuparin osuus on < 80 %, pitää suorittaa vielä lisäkäsittely ammoniakki-ilmaseoksessa.
  • Käsittelyn/vanhentamisen jälkeen suoritetaan salamavirtatesti 3 salamavirtaimpulssilla tarkastusluokan H mukaan virralla 100 kA tai N mukaan virralla 50 kA.
  • Salamavirtatestin jälkeen koenäytteissä ei saa olla mitään vaurioita. Liitoskohdan ylimenovastus ei saa ylittää arvoa 1 mΩ ja erikoistapauksissa jalometalleissa arvoa 2,5 mΩ. Lisäksi ruuviliitosten irtoamisen vääntömomentti ei saa alittaa 0,25-kertaista vääntömomentin arvoa tai ylittää 1,5-kertaista vääntömomentin arvoa.
  • Onnistuneen testauksen jälkeen tulokset dokumentoidaan ja esitetään tarkastuskertomuksessa. Salamasuojauksen rakenneosa saa BET-tarkastusmerkin testausluokkansa mukaisesti "Standardinmukaiset salamasuojauksen rakenneosien testaukset".