Ylijännitesuojat aurinkosähköjärjestelmille
Aurinkosähköjärjestelmien ylijännitesuojassa on aina kaksi puolta. Järjestelmään voi kytkeytyä tasajännitepuolelta (DC) että myös vaihtojännitepuolelta (AC) ylijännitteitä. Niiden seurauksena voi esimerkiksi invertteri vioittua. OBOn ylijännitesuoja suojaa molemmat puolet luotettavasti ja aukottomasti. Myös olemassa olevat tiedonsiirtokaapelit voidaan liittää sopivilla ylijännitesuojilla potentiaalintasaukseen.
Ylijännitesuojaus laitteistoissa, joilla ei ole ulkoista salamasuojausta
Laitteistoissa, joilla ei ole ulkoista salamasuojausta, standardin mukaisesti ei vaadita DC-puolelle ylijännitesuojaa. Siitä huolimatta sen asennusta suositellaan ehdottomasti, koska sillä voidaan suojata aurinkosähköjärjestelmä esimerkiksi ylijännitteiltä, jotka syntyvät verkkokytkennöistä. Samalla turvataan laitteiston käytettävyys.
Invertterin suojaamiseksi ylijännitteiltä parhaalla mahdollisella tavalla tulisi ylijännitesuojat asentaa sekä tasa- että vaihtojännitepuolelle suoraan sekä tuloihin että lähtöihin.
Ylijännitesuojan valinnassa aurinkosähköjärjestelmän tasavirtapuolelle aurinkosähköjärjestelmän käyttöjännite ei saa missään tapauksessa ylittää ylijännitesuojan korkeinta jatkuvaa jännitettä. Tarvittavien ylijännitesuojien lukumäärä saadaan kyseisen aurinkosähköjärjestelmän MPP-säätimien lukumäärästä.
Jos invertteriin on liitetty tiedonkeruu- tai tiedonsiirtolaitteita, myös niiden johdot on kytkettävä sopivilla ylijännitesuojilla potentiaalintasaukseen.

Aurinkosähköjärjestelmän ylijännitesuojaus
Valikoima kaikkiin asennustarpeisiin:
- Salama-/yhdistelmäsuoja
- Ylijännitesuoja sähkönsyöttöön ja energia- ja tietoliikennetekniikalle
- Täydelliset järjestelmäratkaisut kytkettynä ja koteloon esiasennettuna
- Yhdistelmä- ja ylijännitesuojat aurinkosähköjärjestelmän DC-puolelle
- Asiaanliittyvät ohjeet
Seuraavat määräykset on otettava huomioon aurinkosähköjärjestelmien standardin mukaisessa ylijännitesuojauksessa:
- Ylijännitteiden aiheuttamien vaurioiden estämiseksi suositellaan kattojen päälle asennettaville aurinkosähkölaitteistoille IEC/ EN 62305-3mukaista salamasuojausjärjestelmää.
- Riskikartoitus auttaa määrittämään salamasuojausjärjestelmän välttämättömyyden sekä vaadittavan salamasuojausluokan. Tämä koskee vain tapauksia, joille muissa määräyksissä, kuten esimerkiksi rakennusjärjestykset, ei vaadita tiettyä salamasuojausjärjestelmää.
Laajoille aurinkosähköjärjestelmien asennuksille, kuten esim. aurinkovoimalat tai aurinkopuistot, joiden käytettävyysvaatimukset ovat korkeita, pitää yleensä tarkastaa lisätoimenpiteiden välttämättömyys tai tarve. - Vain suojattu laitteisto voi kestää rasitukset, joille se altistuu, ja tuottaa energiaa jatkuvasti ja turvallisesti. Sen vuoksi esimerkiksi Saksassa vakuutuksenantajat suosittelevat VdS-ohjeen 2010 (helmikuu 2021) uudessa painoksessa yhä edelleen aurinkosähköpuistoille sisäistä ylijännitesuojausta.
- Aurinkosähköjärjestelmien syöttöjärjestelmien asennukseen pätevät esim. Saksassa VDE 0100 sarjan standardit, erityisesti standardi DIN VDE 0100-712.
- Jos asennetaan uusi aurinkosähköjärjestelmä ja liitetään se olemassa olevaan sähkölaitteistoon, on käytettävä ylijännitesuojaa (tyyppi 2 / luokka II) AC-puolella IEC 60364-4-44 ja 60364-7-712 mukaisesti
- Saksassa DIN VDE 0100-712 standardin lisäviite standardiin VDE 0185-305-3, lisälehti 5, edellyttää, että ylijännitesuoja on AC-puolen lisäksi välttämätön myös DC-puolella invertterin suojaamiseksi laitteistoissa, joilla on ulkoinen salamasuojaus.
- Ylijännitesuojat: Valinta ja tarvittava lukumäärä
Valinnassa on erityisesti huomioitava seuraavat kohdat:
- Ylijännitesuojan korkein jatkuva jännite aurinkosähkölaitteiston tasavirtapuolella ei saa missään tapauksessa ylittää aurinkosähkölaitteiston korkeinta käyttöjännitettä.
- Tarvittavien ylijännitesuojien lukumäärä saadaan kyseisen aurinkosähköjärjestelmän MPP-säätimien lukumäärästä.
- Jos invertteriin on liitetty tiedonkeruu- tai tiedonsiirtolaitteita, myös niiden johdot on kytkettävä sopivilla ylijännitesuojilla potentiaalintasaukseen.
Kun aurinkopaneelit asennetaan rakennuksen päälle, invertteri asennetaan paikallisten olosuhteiden mukaisesti suoraan katolle, ullakolle, mutta usein myös kellariin. Jos invertteri asennetaan kellariin, voi olla edullista asentaa invertterin eteen asennetun ylijännitesuojan lisäksi toinen ylijännitesuoja rakennuksiin menevien johtojen tuloon ulkopuolisten induktiivisten kytkentöjen välttämiseksi.
- OBO-ratkaisut turvallisille aurinkosähköjärjestelmille
Aurinkosähkölaitteiston ylijännitesuojauksella on aina kaksi puolta: Järjestelmään voi kytkeytyä eri syistä sekä tasajännitepuolelta että myös vaihtojännitepuolelta ylijännitteitä, joiden vuoksi invertteri voi vioittua. OBOn ylijännitesuoja suojaa molemmat puolet luotettavasti. Invertterin DC-puolen tulon suojaamiseen OBOlla on tarjolla valikoima kytkentäkoteloita salama- ja ylijännitesuojalla.