Tuuli on ehtymätön uusiutuvan energiatuotannon lähde ja sillä on merkittävä sija siirryttäessä uusiutuvan energian käyttöön. OBOn tavoitteena on myötävaikuttaa uusiutuvan energian käyttöönottoon ja kehittää luotettavilla ratkaisuilla sähköteknistä infrastruktuuria. Tuulienergiasektori on ydinosaamisaluettamme. Tiedämme, että tuulivoimalat asettavat käytettävien laitteisto-osien laadulle ja luotettavuudelle suuria vaatimuksia, ja että sähköasennusratkaisuilla on tässä yhteydessä aivan erityinen merkitys. Sillä ne ovat ratkaisevia tuulivoimalan koko laitteiston toimintavarmuuden kannalta. Monivuotisen asiantuntemuksensa ja laaja-alaisen tuotevalikoimansa tukemana OBO tarjoaa sähköteknisten asennusten kokonaisratkaisuja tuulivoimaloihin - kaapelikiinnikkeistä ja kaapelihyllyistä ylijännitesuojiin ja salamasuojausjärjestelmään. Maailmanlaajuisesti toteutettujen lukemattomien vaativien suurprojektien ansiosta tiedämme tarkkaan, mikä on tärkeintä ja olennaisinta, ja otamme ratkaisuissamme huomioon alusta alkaen keskeiset sijaintipaikkaa, säätötekniikka ja turvallisuutta koskevat vaatimukset. Tarjoamme tukeamme tuulivoimateknologiaa koskevan projektisi kaikissa vaiheissa parhaiten sopivan yksilöllisen ratkaisun neuvonnasta ja suunnittelusta toteutukseen asti.
OBOn tuulienergiaratkaisut: Etujen yleiskatsaus
- Monivuotinen asiantuntemus ja kokemus lukemattomista vaativista suurprojekteista maailmanlaajuisesti tuulivoimaa koskevien sähköteknisten ratkaisujen alueelta
- Kokonaisratkaisut tuulivoimaloiden sähkötekniselle infrastruktuurille - perustuksesta konehuoneeseen
- Asiakaskohtainen tuki täydellisesti sopivien tuulienergiaratkaisujen neuvonnasta ja suunnittelusta toteutukseen asti
- Asiantuntemus käytettävien laitteisto-osien laatuvaatimuksista ja luotettavuudesta
- Tarkkaan harkitut asennus- ja suunnitteluohjeet tuulivoimalan sähköteknisiin asennuksiin
Pika-aloitus
Täydellä tuulivoimalla eteenpäin: Tuotteemme kattavat nämä alueet

Löydät OBOlta seuraavat tuotealueet tuulivoimaloille
Usein kysyttyä
- Mitä standardeja on otettava huomioon tuulivoimaloiden salamasuojauksessa?
Standardit IEC 61400-24, DIN EN 62305 sisältävät yksityiskohtaisia vaatimuksia ja suosituksia tuulivoimaloiden salamasuojaukseen mukaan luettuna salamasuojausjärjestelmien ja sieppausrakenteiden, alastulojohtimien ja maadoituksen asennukset.
Standardissa SFS EN 62305 käsitellään rakennusten ja rakenteiden salamasuojausta yleisesti. Vaikki sitä ei ole suunniteltu erityisesti tuulivoimaloille, sen joitakin määrityksiä voidaan soveltaa myös tuulivoimaloihin.
Muita tärkeitä normeja ovat Germanischer Lloyds:in ohjeet tuulivoimaloiden sertifionnista, DNVGL-ST-0076 "Design of electrical installations for wind turbines"
- Mitä ratkaisuja OBOlla on tarjolla salamasuojausluokan 1 (LPL I) rakennukseen?
OBOn valikoimassa on tarjolla lukemattomia tuotteita koko rakennuksen ulkoiseen salamasuojaukseen ja salamavirtojen turvalliseen poisjohtamiseen sieppausrakenteiden ja alastulojohtimien avulla. Näitä tuotteita täydentävät maadoitus- ja potentiaalintasaustarvikkeet sekä laaja valikoima ylijännitesuojia.
- Miksi tehokas ylijännitesuojaus on tärkeä tuulivoimaloissa?
Tehokas ylijännitesuojaus suojaa tuulivoimalan sähkölaitteita ylijännitehuipuilta, joita esimerkiksi salamapurkaukset aiheuttavat. Sen avulla voidaan varmistaa laitteiston luotettava käyttö ja pitkä käyttöikä. Pahimmassa tapauksessa eivät vahingoitu vain yksittäiset laiteosat, vaan on olemassa suuria korjauskustannuksia aiheuttava koko laitteiston vaurioitumisvaara. Sen vuoksi on äärimmäisen tärkeää suojata laitteisto kaikissa olosuhteissa näiltä ylijännitteiltä.
- Onko tuulivoimaloissa oltava salama- ja ylijännitesuojaus?
Monissa maissa laki edellyttää, että tuulivoimaloihin asennetaan salama- ja ylijännitesuojausjärjestelmät, tai niiden asentamista ainakin suositellaan. Tavallisesti tuulivoimalat on suojattava kansallisten ja kansainvälisten standardien ja ohjeiden mukaisesti, joissa määritetään salama- ja ylijännitesuojausvaatimukset. Niissä määritetään myös sieppausrakenteiden ja alastulojohtimien ja maadoituksen asennus sekä ylijännitesuojien asennus sähkölaitteistoille ja laitteille.
- Millaisia mahdollisuuksia on käytettävissä vedonpoistoon pysysuuntaisissa kaapeliasennuksissa?
Pystysuoran asennuksen varmistamiseen on erilaisia mahdollisuuksia. Aina pätee kuitenkin, että kaapelit tai johdot on kiinnitettävä sopivilla tarvikkeilla ja väleillä, mikäli asennustapa ei ole kokonaan tuettu.
Tikashyllyt ovat optimaalinen ratkaisu pystysuuntaisissa asennuksissa. Toinen mahdollisuus on asennus suoraan seinään. Asennuskiskot kiinnitetään tällöin kaarikiinnikkeillä tai yksittäiskiinnikkeillä suoraan seinään tai teräsrakenteeseen.
- Soveltuvatko OBO-valikoiman ylijännitesuojamoduulit käytettäviksi tuulivoimaloissa?
Ylijännitesuojien V20 ja V50 suorituskyky on testattu voimakkaalle tärinälle altistuvissa ympäristöissä ja ne soveltuvat käytettäviksi tuulivoimaloissa ilman rajoituksia
- Mitä mahdollisuuksia on tulipalon leviämisen estämiseen?
Kaapelisuojamme PYROWRAP® Wet FSB-WLS soveltuu hyvin palon leviämisen estämiseen kaapelien ja johtojärjestelmien kautta. Suoja on valmistettu joustavasta kuitukankaasta, jossa on palosuojapinnoite, ja se on helposti leikattavissa. OBOn metallisia johdinsiteitä voidaan käyttää erilaisissa asennustilanteissa kaapelisuojien kiinnitykseen.
- Miten toteutetaan optimaalinen vedenpoisto jakorasioita asennettaessa?
Optimaalisen vedonpoiston varmistamiseksi on lisäksi käytettävä holkkitiivisteitä. Metrisen kierteen ansiosta ne voidaan helposti asentaa jakorasioihin. Hyvän vedonpoisto-ominaisuuden lisäksi niiden suojausluokka on IP 68.
- Miten voidaan noudattaa erotusvälejä tuulivoimalan salamasuojausjärjestelmässä?
Jos erotusvälejä ei voi noudattaa tavallisella salamasuojauksella, erotusväliä voi hallita käyttämällä eristettyjä isCon-johtimia, joilla voidaan luoda enintään 90 cm pituisia erotusvälejä. Lisätietoa isCon-johtimista löydät tästä.