Aurinkosähkölaitteiston hankintaan liittyy aina suuria investointeja, joiden pitäisi maksaa itsensä takaisin mahdollisimman nopeasti. Sen vuoksi niiden jatkuva käytettävyys on erittäin tärkeää.
Mitä aurinkosähkössä on otettava huomioon? Kun aurinkopaneelit asennetaan katolle tai maan pinnalle, ne ovat erittäin alttiita salamaniskuille ja ylijännitteille. Jos aurinkosähkölaitteisto vaurioituu näiden vuoksi, sen tuotto jää korjauksen aikana saamatta. Syntyy myös lisäkustannuksia, esimerkiksi vaihtosuuntaajan vaihtamisen vuoksi. OBOn kanssa turvallisesti: Tarjoamme sinulle monipuolisia järjestelmäratkaisuja aurinkosähkölaitteistojen suojaukseen salamaniskuilta ja ylijännitteiltä.

Edut:

  • täydellinen järjestelmä, joka kattaa lähes kaikki aurinkosähkölaitteiston sähkötekniikkaan liittyvät vaatimukset
  • järjestelmäratkaisuja nopeisiin ja pysyvästi turvallisiin asennuksiin
  • asiakaskohtainen tuki aurinkosähköratkaisujen asennukselle ja käytölle
  • monivuotinen kokemus ja asiantuntemus aurinkosähkölaitteistojen suojauksesta ja sähkönsyötöstä
  • käytännön vaatimusten mukaiset, laaja-alaiset aurinkosähköalan koulutukset
  • tarkkaan harkitut asennus- ja suunnitteluohjeet
  • investointien turvallisuus ja oikeusvarmuus
 

Pika-aloitus

 

Järjestelmäratkaisut

Harjakattolaitteistot

Useimmat harjakattolaitteistot asennetaan olemassa olevan katon päälle. Asentaja kiinnittää aurinkopaneelit kattokoukuilla, asennuskiskoilla ja metallisilla paneelikiinnikkeillä kattotiiliin. 

Tasakattolaitteistot

Aurinkopaneeleja voidaan asentaa harjakattojen lisäksi myös tasakatoille. Tämän asennuksen etuna on, että aurinkopaneelit voidaan asentaa katon ennalta määrätystä suunnasta riippumatta.

Aurinkopaneelien asennukset maan pinnalle

Aurinkosähkölaitteistojen maa-asennuksilla tarkoitetaan suositun kattoasennuksen sijasta aurinkopaneelien sijoittamista suurille alueille, jotka eivät ole maatalouskäytössä. Maan pinnalle asennetut aurinkosähkölaitteisto voivat tuottaa edullisissa olosuhteissa suuria sähkömääriä. 

 

Aurinkosähkölaitteiston tyypistä riippumatta löydät OBOlta sopivat järjestelmäratkaisut seuraavilta kohdealueilta:

 
 

Usein kysyttyä

Mitä toimenpiteitä aurinkosähköjärjestelmän suojaaminen edellyttää?

DIN VDE 0100-712 edellyttää, että sähkölaitteiston siirtopisteelle (rakennuksen liitäntärasialle tai pääjakokeskukselle) kiinnitetään standardin mukainen ohjekilpi. Ohjekilpi tunnetaan myös nimellä palokunnan kilpi, koska se auttaa palokuntaa tunnistamaan aurinkosähkölaitteiston. Sen mukaisesti sammutustoimet suoritetaan turvaetäisyyksiä noudattaen DIN VD 0312 mukaisesti.  Lisäksi on otettava huomioon DC-kaapelien turvallinen asennus. Ne on asennettava turvallisesti siten, että eristeet eivät vahingoitu, jotta voidaan palotilanteessa varmistaa turvalliset ihmisten pelastustoimet. VDE-AR-2100-712 mukaisesti suojaus on tehtävä sopivalla erotuksella tai palosuojakanavalla kuten PYROLINE® Sun PV.

Mitä tarvitaan katolla olevan aurinkosähköjärjestemän ulkoiseen salamasuojaukseen?

Ennen kaikkea: Hyvä suunnittelu. Luotettavaan aurinkosähköjärjestelmän salamasuojaukseen tarvitaan lisäksi pyöröjohtimia/lattajohtimia, asennuspainoja, sieppaustankoja, liittimiä, kiinnikkeitä, laajennuskappaleita ja muita salamasuojauksen lisätarvikkeita. Lisätietoa aurinkosähköjärjestemän ulkoisesta salamasuojauksesta löydät tästä.

Miten ulkoinen salamasuojaus asennetaan aurinkosähköjärjestelmän kanssa?

Aurinkosähköjärjestelmä on ehdottomasti otettava mukaan salamasuojauksen suunnitteluun, siten voidaan varmistaa, että salamasuojausjärjestelmä ei varjosta aurinkopaneeleita, koska se vähentää niiden tuottoa.  Asennus tehdään tällöin samalla tavoin kuin muissakin salamasuojauskohteissa.

Miten voidaan noudattaa salamasuojauksen erotusvälejä aurikosähköjärjestelmän asennuksessa?

Salamasuojauksen erotusvälit määritetään SFS-EN 62305/ VDE 0185-305-3 mukaisesti. Jos näitä välejä ei voi noudattaa tavallisella salamasuojauksella, erotusväliä voi lyhentää käyttämällä erilaisia OBOn isCon-johtimia 90 cm pituuteen. Lisätietoa isCon-johtimista löydät tästä.

Millaisia mahdollisuuksia on käytettävissä vedonpoistoon aurinkosähköjärjestelmän pystysuuntaisessa kaapeliasennuksessa?

Pystysuoran asennuksen varmistamiseen on erilaisia mahdollisuuksia. Aina pätee kuitenkin, että kaapelit tai johdot on kiinnitettävä sopivilla tarvikkeilla ja väleillä, mikäli asennustapa ei ole kokonaan tuettu.

Tikashyllyt ovat optimaalinen ratkaisu pystysuuntaisissa asennuksissa. Toinen mahdollisuus on asennus suoraan seinään. Asennuskiskot kiinnitetään tällöin kaarikiinnikkeillä tai yksittäiskiinnikkeillä suoraan seinään tai teräsrakenteeseen.

Miten aurinkosähköjärjestelmän invertteri suojataan optimaalisesti?

Jotta aurinkosähkölaitteiston invertteri voidaan suojata optimaalisesti, on myös DC-puolelle aina asennettava ylijännitesuoja. AC-puolelle olisi asennettava vähintään yksi ylijännitesuoja sähkölaitteiston syöttöpisteeseen. Jos vaihtosuuntaaja on yli 10 m etäisyydellä syöttöpisteestä, ylijännitesuoja on asennettava AC-puolelle suoraan invertterin eteen.

Sähköasennuskohde, joka on suojattu ulkoisella salamasuojauksella, on AC-puolella aina käytettävä ylijännitesuojaa tyyppi 1(+2). DC-puolelle tarvitaan tyypin 1(+2) ylijännitesuoja, jos aurinkosähköjärjestelmä on suojattu ulkoisella salamasuojauksella. Kaikissa muissa tapauksissa tyypin 2 ylijännitesuojat ovat riittäviä.

Miten asennetaan aurinkosähköjärjestelmän kaapelit pako- ja pelastusteille?

Jos asennukset ovat poistumis- ja pelastusteillä, aurinkosähkölaitteiston DC-johdot pitää koteloida. Rakennusmääräykset löytyvät mm. osavaltioiden rakennusjärjestyksistä.

Palosuojakanava PYROLINE® Sun PV soveltuu erinomaisesti aurinkosähköjärjestelmien tasavirtakaapelien palonkestävään asennukseen. Tämä kanava on asennuskanavana DIN 4102 osan 11 hätäpoistumis- ja pelastusteitä koskevien vaatimusten mukainen. Lisäksi se täyttää VDE AR 2100-712 sisältämät vaatimukset. Palosuojakanava on valmistettu veden- ja pakkasenkestävistä lasikuitukevytbetonilevyistä (ei palava, rakennusmateriaaliluokka A1), sen vuoksi se voidaan asentaa myös rakennuksen ulkopuolelle.

 

Tuki

 

Vaatimukset

Vastuun kantaminen, laitteiston suojaaminen.

Aurinkosähkölaitteiston salamasuojausjärjestelmän asennuksessa on otettava huomioon ja noudatettava lukuisia standardeja ja määräyksiä. Laitteiston asentaja vastaa aurinkosähkölaitteiston asennuksen asianmukaisuudesta yli 30 vuoden ajan. Tämän lisäksi vakuutusyhtiöllä on omat vaatimuksensa.

Aurinkosähkölaitteistojen asennukseen erikoistunut liike on lakisääteisesti velvollinen luovuttamaan laitteiston virheettömässä kunnossa.

Omistajan vastuu

Koska lähes kaikkien aurinkosähkölaitteistojen tuotosta syötetään sähköä sähkönsiirtoverkkoihin, niiden on täytettävä myös kaupallisen käytön edellytykset. Sen vuoksi laitteiston omistaja vastaa turvallisuusohjeen BGV A3 mukaisesti siitä, että laitteistoa huolletaan, tarkastetaan ja ylläpidetään asianmukaisesti. 

Sähköalan ammattilaisen on suoritettava sähkölaitteisto-osan määräaikaistarkastukset. 

Asiaanliittyvät standardit

Pienjännitejärjestelmien asennukset
> DIN VDE 0100-100 (IEC 60364-1)
> DIN VDE 0100-534 (IEC 60364-5-53)
> DIN VDE 0100-410 (IEC 60364-4-41)
> DIN VDE 0100-443 (IEC 60364-4-44)
> DIN EN 60664-1 (IEC 60664-1)

Käyttöönottotarkastus ja dokumentointi
> VDE 0100-600 (IEC 60364-6)
> VDE 0105-100 (EN 50110-1)

Vaatimukset aurinkosähkölaitteistojen tehonsyöttöjärjestelmille
> DIN VDE 0100-712 (IEC 60364-7-712)
> DIN EN 62446 (IEC 62446)
> DIN CLC/TS 61643-12 (IEC 61643-12)
> DIN CLC/TS 50539-12 (CLC/TS 51643-32, IEC 61643-32)
> VDE 0185-305-3 lisälehti 5

Salamasuojaus- ja maadoitusjärjestelmät
> DIN EN 62305-1 bis -4 (IEC 62305-1 bis -4)
> paikalliset lisävaatimukset (esim. osavaltioiden rakennusjärjestykset Saksassa)
> DIN 18014
> DIN VDE 0100-540 (IEC 60364-5-54)

Aurinkosähköjärjestelmien paloturvallisuus
> VDE-AR-E 2100-712

Rakennusmääräykset
> EN 13501-1/-2, DIN 4102-1/-2 Rakennusmateriaaleja ja rakennustuotteita koskevat palomääräykset
> Rakennustuotteiden käytössä on otettava huomioon kansalliset tai alueelliset rakennusmääräykset. Näihin sisältyvät esim. osavaltioiden rakennusjärjestykset Saksassa, palomääräykset Sveitsissä ja rakennustekniikan instituutin OIB-ohjeet Itävallassa

Tällä luettelon ei ole tarkoitus olla täydellinen! Aina on noudatettava myös paikallisia ja lakisääteisiä määräyksiä.

Jos olet epävarma, mitä toimenpiteitä aurinkosähkölaitteiston suojaamiseen tarvitaan? Voit hyödyntää tätä kuvausta, jossa sopivat suojaustoimenpiteet esitetään vaihe vaiheelta. 

 

Yhteydenottomahdollisuus

OBO Bettermann Oy+358 207 417 500info@obo.fi

Voit käyttää myös yhteydenottolomakettamme

Puhuttelu

* Pakolliset tiedot

Voit täysin vapaasti päättää, otatko yhteyttä meihin tällä lomakkeella vai käytätkö muita viestintäkanavia. Jos haluat käyttää tätä mahdollisuutta, kysymme sinulta pakollisten tietojen kentissä vain ne tiedot, jotka tavallisesti sisältyvät myös sähköiseen allekirjoitukseesi ja joista kokemuksesta tiedämme, että ne ovat välttämättömiä voidaksemme vastata pyyntöösi kiinnostuksesi kohteet ja etusi huomioon ottaen. Lisäksi voit antaa vapaaehtoisesti lisätietoja, joita voidaan käyttää henkilökohtaisessa puhuttelussa ja pyyntöösi vastaamisessa. OBOn henkilötietojen käsittelystä voit lukea tietosuojaselosteesta.